F3: Kétharmados Prema fölény, Aron dupla, Schumacher dobogó – Ez történt Zandvoortban!

A labdarúgó világbajnokság végjátékának arnyékában rendezték meg a Formula-3-as Európa bajnokság negyedik fordulóját a hollandai Zandvoortban. A három versenyből kettőn tarolt a Prema Powerteam csapata, teljes egészében kisajátítva a dobogót, miközben bemutatkozott a mezőnyben egy ifjú hölgy is. Rövid visszatekintésünk következik az elmúlt hétvégére.

Mint az többnyire lenni szokott, ezúttal is a Német Túraautó Bajnokság, azaz a DTM betétfutamaként szerepelt a programban a Formula-3-as Európa bajnokság Hollandiában, az Északi-tenger partján fekvő Zandvoortban.

A mezőny összetételében a korábbiakhoz képest történt egy változás: bemutatkozhatott a német Sophia Flörsch, aki a Van Amersfoort Racing harmadik autójában kapott lehetőséget bizonyítani. A 17 esztendős lány korábban a Ginetta Junior és a Német Formula-4-es szériában pallérozódott, inkább kevesebb, mint több sikerrel (előbbiben két futamgyőzelem, utóbbiban összesen egyetlen dobogó a mérlege).

Az időjárás abszolút kegyeibe fogadta a versenyzőket, valamit a kilátogató nézőket. A hétvége folyamán végig szikrázó napsütés, 20-25 fok közötti lég- és 40 fok körüli aszfalthőmérséklet volt tapasztalható.

A szombat délelőtti első futam ékes bizonyítéka volt, hogy mennyire nehéz előzni a zandvoorti pályán. Gyakorlatilag a rajt és az első kör el is döntött mindent. A második helyről induló Ralf Aron kapta el legjobban a startot, maga mögé utasítva a poleból induló csapattársát, Guan Yu Zhout. A kínai eleinte nagy nyomás alá helyezte az észtet, de igazán tiszta támadási pozícióba nem tudott kerülni. Mögöttük Mick Schumacher állhatott fel a dobogó harmadik fokára, miközben a bajnoki éllovas Marcus Armstrong egészítette ki a Prema négyes(!) győzelmét. A premás kvartettet a motoparkos trió követte Ticktum, Vips, Aberdein sorrendben, a további pontszerző helyeket pedig Shwartzman, Hingeley és Palou egészítette ki.

Még aznap délután sor került a második versenyre, amely már kicsit zaklatottabbra sikerült, legalábbis az elején mindenképpen. Az első kanyarban két, egymástól független incidensnek is szemtanúi lehettünk. Az egyik esetben Mick Schumacher járt pórul, amikor a start után szinte egyszerre érkeztek a célegyenes végére a vezető helyért küzdve Daniel Ticktummal és Ralf Aronnal. A poleból induló Red Bull junior és az őt belülről támadó Aron összeértek, amelyet követően Ticktum a kívülre szorult Schumachernek koccant, a hétszeres F1-es bajnok fia pedig ezután az irányíthatatlanná váló autóval a kavicságyba szánkázott.

Ezalatt a középmezőnyben Enaam Ahmed vetődött be Jehan Daruvala mellé sikertelenül, véget vetve ezzel mindkettejük versenyének és kiérdemelve egy három rajthelyes büntetést a következő futamra manőveréért. Mindössze két kanyarral később nagyjából hasonló eset játszódott le hasonló eredménnyel Ben Hingeley és Ameya Vaidyanathan között is. Nem csoda hát, ha pályára küldték a biztonsági autót.

Az újraindítás után Aron simán ellépett, Ticktum pedig nem hogy támadni nem tudta, de hamarosan pozíciókat is bukott a másik két premás ellen. Először Marcus Armstrong  az első kanyart kívülről megkezdve a kigyorsításon alávágott, majd a kissé szélesen forduló brit mellett Guan Yu Zhou talált utat. A Red Bull növendék kálváriája itt még nem ért véget. Öt körrel a leintés előtt a sikánnál csúnyán elfékezte magát, amelyet kihasználva Alex Palou könnyéden ment el mellette és aztán Habsburg Ferdinand is sikeres manővert hajtott végre ellene.

A Prema ismét kisajátította a teljes dobogót, Ralf Aron duplázott, mögötte Marcus Armstrong és Guan Yu Zhou ért célba. Alex Palou lett a negyedik, Habsburg Ferdinad az ötödik, a szörnyű versenyet futó Daniel Ticktumnak végül a hatodik hellyel kellett beérnie. Pontot szerzett még Robert Shwartzman, Jüri Vips, Fabio Scherer és Marino Sato.

Vasárnap délelőtt folytatódott a program a hétvége harmadik, egyben utolsó futamával. A pole pozícióban ismételten Daniel Ticktum várhatta a piros lámpák kialvását, aki könnyedén meg is tartotta a vezetést, ám mint az később kideült, ez nem véletlenül ment ilyen simán… A Red Bull neveltje rövidesen meg is kapta kiugrásááért az áthajtásos büntetést, amelyet letöltve az utolsó helyre esett vissza.

A vezető pozíció így annak a Nikita Troitskiynak hullott az ölébe, akinek eddig mindössze egy kilencedik hely volt a legjobb eredménye az idei szezonban. Az orosz ennek ellenére nem ingott meg, magabiztosan húzta be élete első F3-as győzelmét. A másik két dobogós helyen a Ferrari junior Guan Yu Zhou és a Force India protezsáltja, Jehan Daruvala osztozott. A pontszerzők további sorrendje Sato, Scherer, Palou, Habsburg, Aberdein, Petrov és a hátulról nagy felzárkózást, valamint több remek előzést bemutató Enaam Ahmed volt.

Egyébként a tervezettnél hamarabb ért véget a záró verseny, történt ugyanis, hogy Julian Hanses balesete után kabaréba illő jelenetek vették kezdetüket. A pályabírók képtelenek voltak megközelíteni és kimenteni Hanses autóját a bukótérből. Először a traktor, majd a terepjáró akadt el a mély kavicságyban, végül mikor világossá vált, hogy több időre van szükség a mentéshez, piros zászlóval végleg leintették a versenyt.

A bajnokságot továbbra is Marcus Armstrong vezeti Ralf Aron előtt, dacára hogy a vasárnapi futamon egyiküknek sem sikerült pontot szereznie. Viszont tőlük mindössze néhány ponttal elmaradva az összetett harmadik helyére szép csöndben felzárkózott a Ferrari kínai juniorversenyzője, Guan Yu Zhou, aki három dobogós hellyel abszolválta a zandvoorti fordulót, a hétvége legnagyobb nyertesévé válva ezzel. A szezon július 27-28-án folytatódik Spa-Francorchampsban.

Az 1. verseny eredménye
A 2. verseny eredménye
A 3. verseny eredménye
Pontverseny állása

A zandvoorti versenyhétvége összefoglalója megtekinthető az alábbi linken:

 

Szólj hozzá

Légy az első hozzászóló