F3: Jehan Daruvala nyerte a Spa-i nyitófutamot!

A Carlin indiai pilótája kilencedikként iratkozott fel az idei győztesek listájára. Rajta kívül Alex Palou és Ralf Aron állhatott fel a dobogóra a balesetekkel tarkított első versenyen.

A Magyar Nagydíjjal egy időben kerül megrendezésre a Blancpain GT sorozat legrangosabb eseménye, a Spa-i 24 órás verseny, a népes GT mezőnyt pedig az FIA Formula-3-as Európa-bajnokság is elkísérte az Ardennekbe az idény ötödik fordulójának lebonyolítására.

Mivel azonban szombat délutántól egy teljes napon keresztül a GT3-as mezőny sajátítja majd ki a Spa-Francorchamps-i aszfaltcsíkot, a megszokottól eltérően egy nappal korábban kezdődött az F3-as sorozat programja, a szabadedzéseket és az időmérő edzéseket már a csütörtöki napon teljesítették a versenyzők.

Az első időmérő edzésen Jehan Daruvala bizonyult a leggyorsabbnak, mellőle a pontverseny éllovasa, Marcus Armstrong várhatta a piros lámpák kialvását Alex Palou és Guan-ju Zsu előtt.

A pénteki nyitófutamon Daruvala gyengén indult, így Armstrong és Palou egymás mellett fordult az első kanyarban a mezőny elején. A Kemmel egyenesben aztán a Prema új-zélandi újonca védtelen maradt a szélárnyékban érkezők ellen, Palou átvette a vezetést, Daruvala pedig visszaharcolta magát a második helyre.

Nyikita Trockij és Sacha Fenestraz összeütközött az első kanyarban, az orosz pilóta a menetiránynak háttal állt meg a kijáraton, így a pályára kellett küldeni a biztonsági autót.

Az újraindításnál Daruvala a Les Combesban körbeautózva Palout visszaállt az élre, majd fokozatos előnyt épített ki a verseny hátralévő részében.

Sokáig úgy tűnt, hogy a nap hőse Mick Schumacher lehet, aki egészen a 17. helyről kezdte a felzárkózást és előzéseinek, valamint a folyamatos incidenseknek köszönhetően kisvártatva már a dobogósok nyomába ért Dan Ticktummal maga mögött, ám a verseny utolsó szakaszára kissé elfogyott a német lendülete, leszakadt az élen haladókról és végül Ticktum is könnyedén megelőzte, majd Ralf Aron után eredt.

A bajnokságban előkelő pozícióban lévő pilóták közül többem pórul jártak a folyamatos incidensek során: defekt miatt fel kellett adnia a küzdelmet a bajnoki éllovas Marcus Armstrongnak és a második Guan-ju Zsunak is, miközben a mezőny végére esett vissza erős pozíciókból Enaam Ahmed és Ben Hingeley is, magára hagyva Palou-t a Hitech egyetlen pontszerzőjeként. Mindezeknek köszönhetően az Ahmeddel történő koccanást probléma nélkül megúszó Ralf Aron ugrott a bajnokság élére a leintést követően.

Robert Shvartzman ért célba Schumacher mögött a 6. helyen, a pontszerzők további sorrendje Jüri Vips, Marino Sato, Artyom Petrov, valamit Fabio Scherer volt.

Az 1. verseny eredménye

A futam teljes egészében megtekinthető az alábbi linken:

 

Szólj hozzá

Légy az első hozzászóló