F3: Mick Schumacher megszerezte első győzelmét!

A Prema német pilótája édesapja első nagydíjának helyszínén, újonc csapattársait maga mögé utasítva nyert először Formula-3-as futamot a Spa-i hétvége záró versenyén.

Trükkös körülmények várták az FIA Formula-3-as Európa-bajnokság mezőnyét a belga forduló harmadnapján, ugyanis a korábbi esőzések után a Kemmel egyenesben és a pálya második szektorában nedves maradt az aszfalt, komoly kihívássá téve a slickeken induló mezőny első köreit.

A pole pozícióból kezdő Guan-ju Zsu rajtja nem sikerült jól, de ideiglenesen megőrizte első helyét, ám a vizes Kemmel egyenesben elszáguldott mellette két újonc csapattársa, Armstrong és Shvartzman, valamint Mick Schumacher is mellé tudott érni, a kínai pilóta pedig a hétvége során másodszor is csapattársába csúszott a féktávon. Ezúttal a német sérülés nélkül megúszta az incidenst, Zsu ellenben hátraesett a mezőny végére.

A három Prema az élen rohamtempóban lépett el a mezőnytől, a versenytáv első felében a Ferrari akadémia két újonca némiképp le tudta rázni magáról tapasztaltabb csapattársát, ám ahogy száradt a pálya, Armstrong az élen egyre komolyabb nyomás alá került Shvartzman által.

5 körrel a leintés előtt az orosz pilóta megelőzte új-zélandi kollégáját az Eu Rouge bejáratánál, de a mindeközben ellenfeleire visszazárkózó Schumacher a pálya legveszélyesebb pontján ellentmondást nem tűrően beszúrva Armstrong mellé árnyékként követte csapattársát és a Kemmel egyenesben a szélárnyékból kivágódva átvette a vezetést, amit meg is őrzött a leintésig, így 45. Formula-3-as versenyén végül ő is feliratkozott a futamgyőztesek listájára, aminek köszönhetően idén 15 futamon 10 különböző pilóta ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán.

A három Prema után egy komolyabb vonat alakult ki a küszködő Jehan Daruvala mögött, először a remek tempót diktáló Jüri Vips előzte meg a tegnapi futamgyőztest, majd Enaam Ahmed és Daniel Ticktum is átjutottak rajta.

Ticktum a Hitech pilótákkal, Ahmeddel és Palouval csatázott a verseny jelentős részében és a harcuk nem is zajlott zökkenőmentesen: a bírák figyelmét egy Palouval történt koccanással, valamint az Ahmed előtti cikázással is felkeltette a brit Red Bull junior, így annak ellenére, hogy ötödikként intették le őt Ahmed előtt, még nem lehet egészen biztos az elért eredményében.

Hetedik pozícióban zárt Jonathan Aberdein, akit Motorparkos csapattársa, Sebastian Fernandez követett, míg az utolsó két pontszerző hely Alex Palouhoz és Fabio Schererhez került, miután az utolsó körökben a lassuló Daruvala kicsúszott a top 10-ből.

A 3. futam eredménye

A pontverseny állása

A verseny teljes egészében megtekinthető az alábbi linken:

Szólj hozzá

Hozzászólások

 1. Na, azért én örülök a sikerének és hogy az élet milyen nagy rendező, a győzelem épp spában jött. Ennyit számít az, ha van egy aránylag normális időmérője. Kár a tegnapi defektért, talán a polet is sikerülhetett volna már győzelemre váltani. Amstrong elleni előzés elég pofás volt.F1-hez nem lesz a pontja, úgyhogy senkinek kell aggódnia.

 2. trialboj:
  Nem kellett erre kicsit sokat várni?

  Már többen kifejtették hogy nem akkora tehetség mint az apja, de azt nem tudtam hogy eddig nem is nyert futamot. Így tényleg nem lenne jó ötlet ha betolnák F1be, mert csak kritikát kapna, és mindenki támadná hogy a nevével jutott el idáig.

  Hogy tolnák be, ha nem lesz meg a licenchez elegenő pontszáma?

 3. 19 éves, ha akar még vitézkedhet 3-4 évet a nevelőszériákban. Annyi idő alatt ki is fog derülni, hogy bármilyen szinten alkalmas-e a királykategóriára. Szerintem ez már most is kiderült ugyan, de pénzük van és az autosport szeretete megvan ez is látszik. Másnem egy jó DTM pilóta még lehet belőle.
  Rámcáfolhat ugyan, de szerintem van körülötte elég intelligens ember (ő maga is annak tűnik), ha nem jönnek az igazi sikerek, akkor nem fog Bruno Sennát játszani az F1-ben.

 4. Nem kellett erre kicsit sokat várni?

  Már többen kifejtették hogy nem akkora tehetség mint az apja, de azt nem tudtam hogy eddig nem is nyert futamot. Így tényleg nem lenne jó ötlet ha betolnák F1be, mert csak kritikát kapna, és mindenki támadná hogy a nevével jutott el idáig.