F2: Meglepetés Monzában – Makino a “surranópályán” megszerezte első futamgyőzelmét!

A Russian Time japán versenyzője, Tadasuke Makino nagy meglepetésre a 14. helyről indulva megszerezte pályafutása első Formula-2-es győzelmét csapattársa, Artem Markelov előtt. Eközben hátrébb a két bajnokaspiráns, George Russell és Lando Norris feszült egymásnak, látványos csatát produkálva.

Újabb fordulójához érkezett a Formula-2-es bajnokság idei szezonja, melynek első versenyét szombaton rendezték meg Monzában, szokás szerint a Formula-1 kvalifikációját követően.

Makino egyike volt azon három versenyzőnek Ralph Boschung és Dorian Boccolacci mellett, akik a közepes keveréken rajtoltak és bár csak a 14. helyről startolt, mindössze öt kör elteltével már az élen találta magát, köszönhetően a szuperlágy gumik gyors kopásának és a többiek korai kerékcseréjének.

Makino ekkor 45 másodperces előnyre tett szert Markelovval szemben, amelynek nagyrészét sikerült is megőriznie, az orosz a mindössze néhány körrel frisebb gumikon nem tudott elegendő időt lefaragni hátrányából, így japán csapattársa tisztán az élre jött vissza a futam végén megejtett kötelező kiállását követően. A friss szuperlágyakkal befejezve a versenyt Makino megszerezte első F2-es győzelmét, a Russian Time kettős győzelmét pedig Markelov tette teljessé.

A bajnokságot vezető George Russell nem tudott élni a pole pozíció adta lehetőséggel, Markelov és Albon azonnal lerajtolta. A boxkiállások után Albon visszaesett Russell mögé, aki aztán ideőlegesen megelőzte Markelovot a Parabolicában. Más kérdés, hogy mennyire volt tervezett a manőver, az orosz ugyanis meglehetősen korán fékezett és a Mercedes juniorja éppenhogy csak nem öklelte fel őt, Markelov mindenesetre a célegyenes végén rögtön visszavette a pozíciót.

Rövidesen aztán Albon is újra Russell elé került így végül a két Russian Time versenyző  mögött ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A Mercedes juniorja ezután egy izgalmas, késhegyre menő csatába bonyolódott az őt utolérő bajnoki riválisávál, Lando Norrisszal. A McLaren protezsáltja meg is előzte Russellt, de alig pár körrel később egy sikertelen kísérletet követően második nekifutásra utat talált Norris mellett és visszaszerezte a korábban elvesztett pozíciót.

Norris ráadásul a futam utolsó köreire tempót vesztett, aminek eredményeként nemcsak hogy leszakadt Russell mögött, de még Nicolas Latifi ellen sem tudott védekezni, így be kellett érnie a hatodik hellyel.

Remek versenyt futott a másik Carlinnal Sergio Sette-Camara. A brazil a második helyről indult volna, ám a felvezőtő kör végén egy kisebb technikai hibát észlelve a boxba volt kénytelen hajtani. A boxutcából a mezőny után eredve végül egészen a hetedik helyig sikerült felzárkóznia, megfutva közben a futam leggyorsabb körét.

Nyolcadikként Antonio Fuoco látta meg a kockás zászlót, megszerezve ezzel a fordított rajtrácsos pole pozíciót a hazai közönség nagy örömére. Pontot szerzett még a Makinohoz hasonló taktikát futó Ralp Boschung és a bajnoki címre esélyesnek számító, de ezúttal felejthető versenyt produkáló Nyck de Vries.

A bajnoki küzdelemben George Russell 13 pontra növelte előnyét Lando Norrisszal szemben, mögöttük Albon megerősítette harmadik helyét. Folytatás holnap délelőtt a sprintversennyel.

 

Szólj hozzá

Hozzászólások