F3: Délutánra csúszott a bajnokavatás, Schumacher egy baleset után pont nélkül maradt

Egyetlen ponttal kellett volna többet szereznie riválisánál a Prema bajnoki éllovasának, de az agresszivitása visszaütött az első körökben, Marcus Armstrongba belerohanva a fiatal német megrongálta első szárnyát és visszaesett a mezőny legvégére, végül pedig pont nélkül zárta az első futamot Hockenheimben. A rajttól célig vezető Guan-ju Zsu-t intették le győztesként.

Egyik bajnoki esélyes sem villogott a pénteki időmérő edzéseken, Dan Ticktum csupán kilencediként, Mick Schumacher pedig hetedikként kvalifikálta magát az első versenyre. Guan-ju Zsu mellett Alex Palou indulhatott az első sorból szombat délelőtt.

A rajtnál probléma nélkül eljött a teljes mezőny, ám a hajtű kijáratán először Alex Palou és Jehan Daruvala ütközött össze, aminek következtében a Force India támogatottjának törött felfüggesztéssel kellett leparkolnia az autóját, a következő kanyarban pedig a támadó Mick Schumacher hajtott bele csapattársába, Marcus Armstrongba, így mindkét pilóta a boxba kényszerült első szárny és gumicserére. Eközben pedig a biztonsági autó is pályára lépett.

Az újraindítást követően a hatodik helyre előrelépő Dan Ticktum Sacha Fenestraz-t támadta, a francia viszont annyira agresszívan védekezett a visszafordítóban, hogy végül a bukótérbe kényszerülő Red Bull junior még egy további pozíciót is bukott Ralf Aronnal szemben, de a brit kitartóan támadva pár kanyar után körbeautózta a tavalyi Formula Renault Európa-bajnokot.

Néhány perccel később a safety car ismételten a pályára lépett, mivel Habsburg Ferdinánd autója megrongálva állt meg a korlátnál, miután Fabio Scherer megforgatta őt a négyes kanyar utáni kigyorsításon.

Az újabb zöld jelzés után Ticktum azonnal támadásba lendült és Ralf Aront is körbeautózta a hajtűben, előrelépve az ötödik helyre. A verseny hátralevő részében pedig komoly nyomást gyakorolt a negyedik pozícióban autózó Alex Palou-ra, de nem talált fogást a spanyolon.

Eközben Mick Schumacher rohamtempóban zárkózott vissza a top 10-re, ám a 12. helyre felérve elfogyott a lendülete és az utolsó körökben már inkább hátrafelé kellett figyelnie az előzésen gondolkodó Artyom Petrov miatt, ezért végül a bajnoki éllovas pont nélkül zárt.

Aggódnia azonban így is felesleges, hiszen a délutáni második futamon Ticktumnak a 15. helyről kellene a dobogón végeznie, Schumachernek pedig ismételten pont nélkül kellene zárnia a futamot ahhoz, hogy a brit matematikai esélye a holnapi napra is megmaradjon.

Guan-ju Zsu győzelme egy pillanatra sem volt veszélyben, a Ferrari Akadémia kínai pilótája végig kontroll alatt tartotta a futamot, mögötte Robert Shvartzman végzett másodikként, aki eredményével egyúttal megszerezte az újonc bajnoki címet is. A dobogó legalsó fokára Jüri Vips állhatott fel.

Az 1. verseny eredménye

A futam teljes egészében megtekinthető az alábbi linken:

Szólj hozzá

Hozzászólások