F3: Robert Shvartzman dominált a szezon utolsó versenyén!

A 2018-as szezon legjobb újonca fölényes rajt-cél győzelmet aratott a hockenheimi finálé harmadik futamán, mögötte az újdonsült bajnok, Mick Schumacher idei tizennegyedik dobogós helyezésével zárta az évet, a harmadik helyet pedig Alex Palou sikeresen védte meg a támadó Ralf Aronnal szemben.

Nem indult jól a startnál a Ferrari Akadémia orosz pilótája, de Schumachernek éppen nem sikerült csapattársa mellé érni az első kanyarig, így Shvartzman megőrizte a vezetést, míg a németet a harmadik helyről induló Jüri Vips támadta a Parabolikában.

Az észt pilóta reményei egy bajnoki dobogós helyezésre azonban pillanatokon belül szertefoszlottak, miután a visszafordítóban honfitársa, Ralf Aron Spa után idén másodszor is nekiütközött és megforgatta a Motorparkot. Az incidensbe Sacha Fenestraz is belekeveredett, aki a hirtelen fékező Prema hátuljának hajtva ugratott egyet, elveszítve az első szárnyát, illetve a mezőny végén Marino Sato is megpördült a kavarodásban.

Néhány perc elteltével Jehan Daruvala alatt rakoncátlankodott a Carlin az utolsó kanyarban, a Force India junior feltehetően a saját autója szivárgó olaján megcsúszva végigszántott a sóderágyon, majd a Volkswagen erőforrás egy látványos fehér füstfelhőt eregetve kilehelte a lelkét.

A két Prema mögött Alex Palounak folyamatosan hátrafelé kellett figyelnie, mert Ralf Aron a korábbi incidens után remek tempóban autózott és támadni tudta a Hitech GP spanyol versenyzőjét, mögöttük az ötödik helyen Dan Ticktum várakozott egy kínálkozó lehetőségre.

Guan-ju Zsu egy bátor előzéssel utasította maga mögé Jonathan Aberdeint, megfosztva a Motorpark pilótát a hatodik helytől, a csatájukat közvetlen közelről figyelő Habsburg Ferdinánd néhány körrel később pedig szintén sikerrel járt, hátralökve a dél-afrikait a nyolcadik pozícióba.

Enaam Ahmed ért célba kilencedikként, az utolsó pontszerző helyet pedig a megpördülése után felzárkózó Jüri Vips kaparintotta meg a verseny végén Sophia Flörschtől, elvéve a német hölgyversenyzőtől az idei második top 10-es eredmény elérésének lehetőségét.

A jelenlegi formájában tehát utoljára láthattuk az európai F3 küzdelmeit, az újdonsült bajnok Mick Schumacher egy rendkívül illusztis névsor végére iratkozott fel: a teljesség igénye nélkül Lewis Hamilton, Paul di Resta, Romain Grosjean, Nico Hülkenberg, Jules Bianchi, Esteban Ocon, Lance Stroll és Lando Norris mind a sorozat korábbi bajnokai közé tartoznak.

Dan Ticktum a gyenge év végi formája ellenére végül három erős pontszerző hellyel megőrizte a bajnokság ezüstérmét, az utóbbi hétvégéken kiváló formában vezető Robert Shvartzman pedig egy nagy hajrával előrelépett a harmadik helyre, valamint az újoncok külön értékelésében is győzedelmeskedett Jüri Vips és Marcus Armstrong előtt.

A 3. verseny eredménye

A bajnokság végeredménye

A verseny teljes egészében megtekinthető az alábbi linken:

Szólj hozzá

Hozzászólások

 1. feeder_series:
  Gondoltam külön cikket nem ér meg, nem tudom láttátok-e, de Vips azzal vádolta meg a verseny után Aront, hogy előre kapott egy fülest, hogy vigyázzon vele, mert a Prema megbízta őt a kilökésével, hogy Shvartzmannak kedvezzen a bajnoki csatában és tényleg ez történt. 😀 Persze Aron tagad, állítja hogy Paloura figyelt és ezért rohant bele a visszafordítóban, eszébe sem jutna a saját teljesítményét tovább gyengíteni azzal, hogy a csapattársát jobb színben tünteti fel.

  szomorú h már kicsiknél is megy az ilyesfajta *** munka…

 2. Gondoltam külön cikket nem ér meg, nem tudom láttátok-e, de Vips azzal vádolta meg a verseny után Aront, hogy előre kapott egy fülest, hogy vigyázzon vele, mert a Prema megbízta őt a kilökésével, hogy Shvartzmannak kedvezzen a bajnoki csatában és tényleg ez történt. 😀 Persze Aron tagad, állítja hogy Paloura figyelt és ezért rohant bele a visszafordítóban, eszébe sem jutna a saját teljesítményét tovább gyengíteni azzal, hogy a csapattársát jobb színben tünteti fel.

 3. F1890:
  tictumról van info? h marad f3-ban vagy bepróbálkozik f2-vel?

  Érdekes kérdés, mert Marko pár hónapja Japánban járt a Honda vendégeként és személyesen megtekintette a Super Formulát, utána pedig egy tőle szokatlan hízelgő PR nyilatkozatot tett, hogy milyen csúcs szuper minden és jövőre két Red Bull növendéket is indítanak. A jelenlegi helyzetben nekem az tűnik logikusnak, hogy Dan lesz az egyikük, ha meg nem Fukuzumi, akkor egy egyéb Honda támogatott hazai versenyző a másik, hogy a japán márka elégedett legyen.

  Emellett párhuzamosan viszont már inkább egy F2-es szereplés tűnik reálisabbnak, egyrészt mert a SF kocsi még gyorsabb, másrészt mert a Red Bull szövetségesei elég szépen lecsúsztak az új F3-as sorozatról.

 4. grat neki, újonc létére nem volt rossz az idénye. de azért nála is megfigyelhető h a prema fejlesztés után került az élmezőnybe.
  micknek is grat, habár a hétvége első napján láthatóan megremegett picit a lába,végül behúzta.

  kiv leszek jövőre mire megy az f2-ben, mondjuk russell norris kiválásával kicsit könnyebb a mezőny,de albon markelov jó fokmérő lehet ebből a szempontból.

  tictumról van info? h marad f3-ban vagy bepróbálkozik f2-vel?