Rosberg szerint teljesen jogos volt Vettel büntetése

A korábbi Mercedes-pilóta, Nico Rosberg nem ért egyet a szakértők többségének véleményével a Kanadai Nagydíj kulcsmomentumával, Sebastian Vettel szankcionálásával kapcsolatban. A honfitárs szerinte teljesen megérdemelten kapott büntetést.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel incidense (Fotó: Mercedes)Teljes cikk megtekintése

Szólj hozzá

Hozzászólások

 1. Denis Hunter:
  annyit azert megkerdeznek az altalad emlitett emberektol, ha Hamilton autojaban ultek volna, akkor is ez lenne a velemenyuk, vagy mint nekunk, nezokent nem tetszett a dolog. Kommentatorok pocsok, vagy sem, abban igazuk van, hogy mindket versenyzo helyett a sajat igazukat vedenek. Ez lehet nem tesz jot a sportnak, de minden versenyzo fel akarta volna tartan a gyorsabban haladot es minden feltartott jelentette volna ezt. buntetest ert? Ezen mar kar vitazni, megkapta.

  Ricsi volt már Hamilton helyzetében 3 évvel ezelőtt és ő is azt mondta, hogy nincs ezzel gond. A pillanat hevében esetleg panaszkodik az ember meg gondolom a mai versenyzőknek már ezt is tanítják, hogy minden sz*rt jelentsenek a rádión, mert a győzelem a fontos, nem számít, hogy szerzed meg. De végső soron, amikor kiszállnak az autóból és tudnak tiszta fejjel gondolkodni, akkor a “szenvedő” fél se akarja, hogy ilyen baromságok miatt büntetéseket osztogassanak.

 2. F1890: Daniel Ricciardo: “Ha kicsit tovább húzza balra a kormányt, biztosan megpördül, ha a füvön fékez, akkor is. Nem volt sok hely Lewis számára, de éppen elég volt. Volt egy ugyanilyen esetem Lewisszal.”

  “Akkor ő kénytelen volt áthajtani a bukótéren, és amikor visszajött, majdnem nekem jött. Akkor velem még szorosabb volt a helyzet, mint most neki, de nem kapott büntetést. És ez így is volt jól, kemény volt a harc.”

  ezt most nem ertem miert idezted nekem ide. Nem mondtam, hogy menjen balra, vagy fekezzen a fuvon. Annyit irtam, miutan visszaert a palyara, elkezdte nyomni es emiatt sodrodott tovabb o is jobbra. En akkor is ugy lattam, hogy nem volt eleg hely arra, hogy mellette maradjon, ezert elvette. Az, hogy Ricsinek milyen emlekei vannak, meg nem ide vag. Egy szoval nem mondtam, hogy jogos a buntetes, azt sem, hogy en buntettem volna, vagy sem. Csak az olyanokra reagalok, akik kb ugy mondjak meg mit kellett volna Hamiltonnak csinalni, mintha meg autoban sem ultek volna, nemhogy gyorsan menni, netan versenyezni. Amikor mesz egy kanyarban olyan sebes***el, hogy kapaszkodsz a kormanyba, nehogy elszallj, aztan rantsd be belso ivre, mert ott tobb a hely 🙂 Egyenesen haladva is veszelyes a hirtelen kormanymozdulat, ezert is vannak szabalyok arra is (Verstappen baromsagai ota meg szigorubbak) Ez nem olyan kanyar, mint egy visszafordito, mikor becsuszik melled valaki es akkor elveszed, majd alakanyarodsz es legyorsulod.

 3. A magyarázat ‘veszélyes visszatérés’ részét mondjuk nevetségesnek találom, ezen a szinten nem volt ebben semmi veszélyes, Hamilton végig látta Vettelt, azt is sejthette hogy Vettel nem fogja elengedni (ő is ugyanezt tette volna), egyenletes ívben kiszámíthatóan ment. A rajt ennél veszélyesebb volt simán, forma1ről beszélünk, ezen a szinten Vettel a hangyabolyokra volt a legveszélyesebb. Hogy nem hagyott eleg helyet az már vitathatóbb, ráhúzható a szabály, bár annak szellemisége már nem feltétlen jó, és szerintem ez csapja ki legtöbb embernél a biztosítékot. Az én felfogásomban, Vettel volt elől, ő választott haladási ívet, az a pozíció nem volt még Hamiltoné, Vettel nem kente fel a falra, de be csukta az ajtót (ha létezett egyáltalán). Ha egy autónyi helyet hagyott volna, ahhoz állóra fékezve kellett volna tálcán nyújtania az első helyet, legalább 3mp hátrányt összeszedve. Ezt kell elvárni valakitől aki a győzelemért védekezik komolyan ?

 4. Denis Hunter: szerinted miert megy mindenki 10 centire a faltol abban a kanyarban? Mert versenytempoban nem lehet belso iven elfordulni, kifele sodrorsz. Ahoz, hogy belul menjen, boven le kellett volna lassitania, amit meg is tett, mert latta, hogy Vettel is huzodik/sodrodik kifele. Johogynem mar Hamiltont kellene buntetni, mert veszelyes helyen ment Vettel melle ? Vettel sem hobbibol ment keresztul a palyan, pedig a tempoja joval kisebb volt. Ok, hogy a furol jott vissza, de o is a lassitas es nem az idealis ivre torteno atcsuszas helyett elkezdte nyomni, ami altal ment is keresztbe a palyan. A normalisan kanyarodok ennel sokkal meredekebb szogben erkeznek a sikan masodik felehez, keptelenseg lenne ott belul tartani.
  A 300 feletti iranyvaltashoz meg annyit, kanyarban ahol max sebes***el mennek az adott ivhez, soha a budos eletbe nem rantod el befele egy autonyit ugy, hogy meg is uszd baleset nelkul. Kifele meg ok, de itt arra nem volt lehetosege.

  Daniel Ricciardo: “Ha kicsit tovább húzza balra a kormányt, biztosan megpördül, ha a füvön fékez, akkor is. Nem volt sok hely Lewis számára, de éppen elég volt. Volt egy ugyanilyen esetem Lewisszal.”

  “Akkor ő kénytelen volt áthajtani a bukótéren, és amikor visszajött, majdnem nekem jött. Akkor velem még szorosabb volt a helyzet, mint most neki, de nem kapott büntetést. És ez így is volt jól, kemény volt a harc.”

 5. Raikkonen:
  Hadd tegyek fel egy kérdést: ki kérte Hamiltont arra, hogy Vettel és a fal közt próbáljon elmenni?
  Ott volt a belső ív, mikor látod, hogy nem fogsz elférni, még mindig ott volt ez alehetőség is, csak Ham nem azt választotta.
  Ha megnézzük azt, hogy Vettel azért kapta a büntit, mert veszélyesen tért vissza a pályára, ez nalam akkor állná meg a helyét, ha Hamnak nem lett volna választási lehetősége a kikerülésre..
  Ha kindulunk abból, hogy néha 300 felett hogy váltanak irányt, akkor itt pláne nem jelentett volna problémát, mert sikán utáni kigyorsításon voltak.

  szerinted miert megy mindenki 10 centire a faltol abban a kanyarban? Mert versenytempoban nem lehet belso iven elfordulni, kifele sodrorsz. Ahoz, hogy belul menjen, boven le kellett volna lassitania, amit meg is tett, mert latta, hogy Vettel is huzodik/sodrodik kifele. Johogynem mar Hamiltont kellene buntetni, mert veszelyes helyen ment Vettel melle 😀 Vettel sem hobbibol ment keresztul a palyan, pedig a tempoja joval kisebb volt. Ok, hogy a furol jott vissza, de o is a lassitas es nem az idealis ivre torteno atcsuszas helyett elkezdte nyomni, ami altal ment is keresztbe a palyan. A normalisan kanyarodok ennel sokkal meredekebb szogben erkeznek a sikan masodik felehez, keptelenseg lenne ott belul tartani.
  A 300 feletti iranyvaltashoz meg annyit, kanyarban ahol max sebes***el mennek az adott ivhez, soha a budos eletbe nem rantod el befele egy autonyit ugy, hogy meg is uszd baleset nelkul. Kifele meg ok, de itt arra nem volt lehetosege.

 6. Hadd tegyek fel egy kérdést: ki kérte Hamiltont arra, hogy Vettel és a fal közt próbáljon elmenni?
  Ott volt a belső ív, mikor látod, hogy nem fogsz elférni, még mindig ott volt ez a lehetőség is, csak Ham nem azt választotta.
  Ha megnézzük azt, hogy Vettel azért kapta a büntit, mert veszélyesen tért vissza a pályára, ez nalam akkor állná meg a helyét, ha Hamnak nem lett volna választási lehetősége a kikerülésre..
  Ha kindulunk abból, hogy néha 300 felett hogy váltanak irányt, akkor itt pláne nem jelentett volna problémát, mert sikán utáni kigyorsításon voltak.

 7. annyit azert megkerdeznek az altalad emlitett emberektol, ha Hamilton autojaban ultek volna, akkor is ez lenne a velemenyuk, vagy mint nekunk, nezokent nem tetszett a dolog. Kommentatorok pocsok, vagy sem, abban igazuk van, hogy mindket versenyzo helyett a sajat igazukat vedenek. Ez lehet nem tesz jot a sportnak, de minden versenyzo fel akarta volna tartan a gyorsabban haladot es minden feltartott jelentette volna ezt. buntetest ert? Ezen mar kar vitazni, megkapta.

  Sidious: Itt az a baj, hogy ahogy te is mondod korábban, amikor Max is belekeveredett valamibe és adtak neki büntetést az megosztotta az embereket, valaki egyetértett vele, valaki nem. Ilyet viszont ritkán látni, hogy ennyire egyértelműen az egyik oldalt támogassák. Tegnap néztem twitteren Andretti, Mansell, Webber, Button, Daniel Abt, Jimmie Johnson, Van Der Garde, Wurz, McNish mind Vettelt védték. Az, hogy most Rosberg idejött a ***ságaival nem sokat változtat, mert így is határozottan a kisebbségben van.

 8. andrea1: Most így összegyűjtöd ki szerint ért ez büntetést és ki szerint nem? Nyilván a versenyzők azt mondják nem ért. Ez olyan kétes ügy mikor Kimi és Maxi spaban harcolt és Maxi megmozdulasa büntetést ért egyesek szerint, utólag Charlie is az mondta hogy valóban azt ért volna és egyesek szerint nem. Szóval ebből kár kiindulni. Megosztó.
  Rosberg szerintem rossz irányba változott de ezt már valahol beszéltem valakivel, le is követtem mindenhol mert nekem már nem fér össze azzal a Rosberggel aki volt sajnos… de itt igaza van és egyébként volt egy cikk, Vettelt a jobbra tartó kormánymozdulatáért büntethették csak átfutni volt időm a cikket. HA megnézed a felvételeket(tegnap mégegyszer megnéztem többször) van egy szintén kivehető jobbra, a visszapillantóra irányuló fejmozdulata, amiben valami tudatosságot lehet felfedezni. Szerintem. Vélhetően ők több kamerából döntöttek, figyelték meg a helyzetet. Ha Abból indulok ki amit Wéber mondott, ebben a szituációba nincs egy olyan pilóta se aki az élről ne próbálna úgy visszatérni ilyen hibaából, hogy abba ne lenne tudatosság, mégpedig megmenteni valahogy az első helyet. Ez nem Vettel hibája, hanem a versenyzői énje. Szóval ezt nem baj ha beismeri, mert nem hiszem el hogy nem akarta azt megmenteni abból a helyzetből, tévhit lenne szvsz. Ezt pedig így tudta kivitelezni, kétesen és ezért adható a bünti. A többi is igaz valahol, felesleges volt a hiszti és tudom határon ment, de valahogy én is úgy gondolom az idegek harca az nem Vettel asztala… számtalanszor bebizonyosodott az utóbbi években, harcol mint a kakas de a nyomást elviselnie, azt a nagy bizonyítási kényszert amit önmagával szemben is képez szerintem annyira kiborítja, nem bírja és jön a hiba… lásd Maxi és Ham úgy kergették monaco utcáin egymást hogy pl Ham nem torpant meg, és Maxi se csinált hülyeséget,nem végezte a falba.

  Itt az a baj, hogy ahogy te is mondod korábban, amikor Max is belekeveredett valamibe és adtak neki büntetést az megosztotta az embereket, valaki egyetértett vele, valaki nem. Ilyet viszont ritkán látni, hogy ennyire egyértelműen az egyik oldalt támogassák. Tegnap néztem twitteren Andretti, Mansell, Webber, Button, Daniel Abt, Jimmie Johnson, Van Der Garde, Wurz, McNish mind Vettelt védték. Az, hogy most Rosberg idejött a ***ságaival nem sokat változtat, mert így is határozottan a kisebbségben van.

 9. Denis Hunter: amiket itt felhozol azok olyan esetek, mikor mindketten a palyan vannak es esetleg arra kenyszeriti az egyik a masikat, hogy elvegye. Itt azert nem errol volt szo.
  Amugy szerintem az lett volna a legjobb, ha felkenik egymast a falra. Hamiltonosok duhongnenek, mert Vettel elcseszte, Vettelesek mer orulhetnenek, mert Bottas vezetne megint. Masnak ugysem tudnak iden. Ez a Hamilton a hibas, meg a szurkoloi…. vicc. Erdekes a Ferraris szurkolok is oromkodtek kb ket korrel kesobb, mikor mar megvolt a bunti, mert Vettel meg elol volt. Akkor most ok is majmok? Essen ki mindketto es mindenki nyugodjon le a *csaba ?

  engem nem tesz boldoggá ha bottas vb lesz. semmi bajom nincs hamiltonnal. inkább nyerjen hamilton aki ildomos a vb-re mint egy bottas kaliber…

 10. A kepet nezve meg. Jah volt egy autonyi hely (palyan kivul) Kivancsi lennek, hany ember menne at 200-zal egy betonfal es egy mozgo auto kozott, ahol marad 5 cm 🙂 Meg akkor sem, ha a mozgo auto egyenesen halad. Itt meg csak Vettel tudhatta, mikor all meg a jobbra huzodassal.
  Masik meg az “ele jott vissza” Igen, amikor visszaert a furol a palya bal oldalan meg elotte volt, de ahogy sodrodott/huzodott jobbra mar fel autoval melle volt a masik, mert annyival lassabb volt a hibaja miatt.

 11. F1890:
  arra is kiv lennék h hamilton autóját alaposan megnézték e, mert már látható h vettel zárja a szöget (még bőven megvan a 1,5 autónyi hely jobbra) de ő már akkor elengedi a gázt, mert érzékeli h az ott kapufa lenne. ergó mondhatjuk azt h vettel miután visszatért a pályára (ekkor még hamilton mögötte volt) lezárta a belső ívet válasz elé állítva hamiltont, h beteszi a kocsit, de mm-reken múlik a dolog vagy a biztosra megy. az elmúlt 3 évben rengeteg verstappen – magnussen megmozdulás volt ami hasonló volt, kényszeríted a másikat h feladja a pozícióját.

  amiket itt felhozol azok olyan esetek, mikor mindketten a palyan vannak es esetleg arra kenyszeriti az egyik a masikat, hogy elvegye. Itt azert nem errol volt szo.
  Amugy szerintem az lett volna a legjobb, ha felkenik egymast a falra. Hamiltonosok duhongnenek, mert Vettel elcseszte, Vettelesek mer orulhetnenek, mert Bottas vezetne megint. Masnak ugysem tudnak iden. Ez a Hamilton a hibas, meg a szurkoloi…. vicc. Erdekes a Ferraris szurkolok is oromkodtek kb ket korrel kesobb, mikor mar megvolt a bunti, mert Vettel meg elol volt. Akkor most ok is majmok? Essen ki mindketto es mindenki nyugodjon le a *csaba 😀

 12. andrea1: Most így összegyűjtöd ki szerint ért ez büntetést és ki szerint nem? Nyilván a versenyzők azt mondják nem ért. Ez olyan kétes ügy mikor Kimi és Maxi spaban harcolt és Maxi megmozdulasa büntetést ért egyesek szerint, utólag Charlie is az mondta hogy valóban azt ért volna és egyesek szerint nem. Szóval ebből kár kiindulni. Megosztó.
  Rosberg szerintem rossz irányba változott de ezt már valahol beszéltem valakivel, le is követtem mindenhol mert nekem már nem fér össze azzal a Rosberggel aki volt sajnos… de itt igaza van és egyébként volt egy cikk, Vettelt a jobbra tartó kormánymozdulatáért büntethették csak átfutni volt időm a cikket. HA megnézed a felvételeket(tegnap mégegyszer megnéztem többször) van egy szintén kivehető jobbra, a visszapillantóra irányuló fejmozdulata, amiben valami tudatosságot lehet felfedezni. Szerintem. Vélhetően ők több kamerából döntöttek, figyelték meg a helyzetet. Ha Abból indulok ki amit Wéber mondott, ebben a szituációba nincs egy olyan pilóta se aki az élről ne próbálna úgy visszatérni ilyen hibaából, hogy abba ne lenne tudatosság, mégpedig megmenteni valahogy az első helyet. Ez nem Vettel hibája, hanem a versenyzői énje. Szóval ezt nem baj ha beismeri, mert nem hiszem el hogy nem akarta azt megmenteni abból a helyzetből, tévhit lenne szvsz. Ezt pedig így tudta kivitelezni, kétesen és ezért adható a bünti. A többi is igaz valahol, felesleges volt a hiszti és tudom határon ment, de valahogy én is úgy gondolom az idegek harca az nem Vettel asztala… számtalanszor bebizonyosodott az utóbbi években, harcol mint a kakas de a nyomást elviselnie, azt a nagy bizonyítási kényszert amit önmagával szemben is képez szerintem annyira kiborítja, nem bírja és jön a hiba… lásd Maxi és Ham úgy kergették monaco utcáin egymást hogy pl Ham nem torpant meg, és Maxi se csinált hülyeséget,nem végezte a falba.

  na most döntsük már el h mi miatt kapott büntetést, mert a büdös nagy helyzet az h ha itt a fenti képet megnézed, 1 autónyi helye volt hamiltonnak. az h mm-reken múlott? igen. volt töke betenni oda a kocsit? nem. és miért nem? mert tanult 2016 spanyolból ahol vki zárta a szöget és értelmetlen kockázatot vállalt volna.

  a kormánymozdulathoz meg annyit h nagyon okos mindenki kívülről, de a helyzet az h ott abban a pillanatban mikor vettel kezelte a kormányt senki sem ült benne, senki sem érzékelte, hogy milyen erők hatnak a kocsira. az utolsó megmozdulása meg lehet tudatos volt hamiltonnal szemben, de a leggyorsabban az autó úgy tud kigyorsítani h megtalálja a tapadási határértéket és egyenesbe teszi a kocsit. ha megnézzük kb ez is történt.
  (az első két bekezdés kemény hangvétele nem neked szól 😀 csak úgy en bloc)

  a büntetés ettől függetlenül adható, de én sokadjára megnézve amondó vagyok h ha 16 monacoban nem adtak büntit ahol hamilton konkrétan ricsi elé bevágott akkor itt sem feltétlen ért volna.

  rosbeg meg nekem hatalmas csalódás. kényszeresen elakarja érni h foglalkozzanak vele, h nagyra tartsák h adjanak a véleményére. kifordul önmagából vicceskedik sky csatornán, totál testidegen neki ez a szerep. mint mikor egy sznob beszél arról h milyen 100 ropiból kijönni havonta 😀 igazi bájgúnár lett belőle sajnos.

  ja, és igen gyűjtöm. a nem vettel szimpatizánsok, és benson féle vakegereket kivéve eléggé 90%ban áll régi és mostani versenyzők véleménye h ők nem adtak volna büntetést.

  nagyon megosztó ez a téma, mind a két fél nézőpontja szerintem érthető, de ennyire “egyoldalú” többség ritkán volt ilyen kényes szituban szvsz.

  arra is kiv lennék h hamilton autóját alaposan megnézték e, mert már látható h vettel zárja a szöget (még bőven megvan a 1,5 autónyi hely jobbra) de ő már akkor elengedi a gázt, mert érzékeli h az ott kapufa lenne. ergó mondhatjuk azt h vettel miután visszatért a pályára (ekkor még hamilton mögötte volt) lezárta a belső ívet válasz elé állítva hamiltont, h beteszi a kocsit, de mm-reken múlik a dolog vagy a biztosra megy. az elmúlt 3 évben rengeteg verstappen – magnussen megmozdulás volt ami hasonló volt, kényszeríted a másikat h feladja a pozícióját.

 13. F1890:
  ricsi aki átélte hamilton monaco 2016-ot, azt mondta h nem ért büntit az eset. továbbá kvyat sem büntette volna.

  Most így összegyűjtöd ki szerint ért ez büntetést és ki szerint nem? Nyilván a versenyzők azt mondják nem ért. Ez olyan kétes ügy mikor Kimi és Maxi spaban harcolt és Maxi megmozdulasa büntetést ért egyesek szerint, utólag Charlie is az mondta hogy valóban azt ért volna és egyesek szerint nem. Szóval ebből kár kiindulni. Megosztó.
  Rosberg szerintem rossz irányba változott de ezt már valahol beszéltem valakivel, le is követtem mindenhol mert nekem már nem fér össze azzal a Rosberggel aki volt sajnos… de itt igaza van és egyébként volt egy cikk, Vettelt a jobbra tartó kormánymozdulatáért büntethették csak átfutni volt időm a cikket. HA megnézed a felvételeket(tegnap mégegyszer megnéztem többször) van egy szintén kivehető jobbra, a visszapillantóra irányuló fejmozdulata, amiben valami tudatosságot lehet felfedezni. Szerintem. Vélhetően ők több kamerából döntöttek, figyelték meg a helyzetet. Ha Abból indulok ki amit Wéber mondott, ebben a szituációba nincs egy olyan pilóta se aki az élről ne próbálna úgy visszatérni ilyen hibaából, hogy abba ne lenne tudatosság, mégpedig megmenteni valahogy az első helyet. Ez nem Vettel hibája, hanem a versenyzői énje. Szóval ezt nem baj ha beismeri, mert nem hiszem el hogy nem akarta azt megmenteni abból a helyzetből, tévhit lenne szvsz. Ezt pedig így tudta kivitelezni, kétesen és ezért adható a bünti. A többi is igaz valahol, felesleges volt a hiszti és tudom határon ment, de valahogy én is úgy gondolom az idegek harca az nem Vettel asztala… számtalanszor bebizonyosodott az utóbbi években, harcol mint a kakas de a nyomást elviselnie, azt a nagy bizonyítási kényszert amit önmagával szemben is képez szerintem annyira kiborítja, nem bírja és jön a hiba… lásd Maxi és Ham úgy kergették monaco utcáin egymást hogy pl Ham nem torpant meg, és Maxi se csinált hülyeséget,nem végezte a falba.

 14. F1890:
  ricsi aki átélte hamilton monaco 2016-ot, azt mondta h nem ért büntit az eset. továbbá kvyat sem büntette volna.

  Rosberg ott és akkor rúg a Ferrariba meg Vettelbe, amikor és ahogy csak tud. Vettelt még értem, de hogy a Ferrari miért bassza a csőrét, azt elárulhatná valaki.