Ocon nem kölcsönbe megy a Renault-hoz

A Renault egyértelművé tette, Esteban Ocont semmilyen szerződés sem köti majd a pályafutását hosszú évek óta támogató Mercedeshez, miután 2020-ban munkába áll gyári csapatok versenyzőjeként.

Tegnap hivatalossá vált, hogy 2020-ban és 2021-ben Ocon a Renault versenyzőjeként bizonyíthat, az viszont kérdéses volt még, vajon kapcsolatban marad-e a Mercedesszel, ami hosszú évekig támogatta őt, s segítette F1-es debütálását is (annak idején még a Manornál kapott lehetőséget, a csillagosok közreműködésével).

A Renault csapatvezetője, Cyril Abiteboul a Belga Nagydíj pénteki napján ezt a kérdést is tisztázta, amikor egyértelműen kijelentette: „Ő egy Renault-pilóta! Ez teljesen egyértelmű. A Mercedesnek semmi joga nem lesz hozzá a szerződése időtartama alatt.”

„Alapvető különbség az, hogy a menedzsmentje egy csapathoz lesz köthető, ami történetesen a Mercedes. Viszont a helyzet így is különbözni fog attól, amiben tavaly Carlosszal (Sainz) és a Red Bull-lal voltunk. Az egy kölcsönvétel volt, és nem volt szerződésünk a Red Bull-lal. Esteban viszont teljes mértékben Renault-versenyző lesz” – magyarázta.

A csapattól távozni kényszerülő Nico Hülkenberg tegnap elhintette, Ocon szerződtetésében nemzetisége is szerepet játszhatott, Abiteboul most tagadta, hogy ez szempont volt az istálló számára. „Nem sok múlt ezen. Ez csak plusz. Egy bónusz, hogy francia. De nem volt köze a döntésünkhöz, amikor mérlegeltük Esteban szerződtetését. Ezt mondani nem lenne fair vele szemben. De Nicóval és a Renault-val szemben sem. Ez egy plusz, de a fő az, hogy jól teljesítsen.”

Alain Prost, a csapat tanácsadója ugyanezt állította: elmondta, a Renault örül, hogy lesz egy francia versenyzője, de ez nem volt fontos tényező a választáskor. „Ez egy kis plusz, de nem volt döntő fontosságú. Nem lenne túl logikus döntés, ha az volna. Tárgyaltunk Nicóval, akit nagyra is értékelünk, de ő kétéves szerződést akart, mi pedig egy plusz egy évest. Remek munkát végzett, de három év után rájött, és ebben van igazság, hogy nem haladunk túl gyorsan a karosszériával” – magyarázta.

„Kellett valaki, aki még tovább tekint a jövőbe és frissességet is hoz, valamint lelkesedést. Ez megvan, de persze a csapaton is változtatni kell majd kicsit. Szóval, már inkább a jövőre figyelünk. Esteban a fiatalságával és a mercedeses tapasztalatával azt a dinamizmust tudja hozni a csapat számára, amire szükségünk van” – zárta gondolatát a korábbi négyszeres bajnok.

Szólj hozzá

Légy az első hozzászóló